Uudised

PÖFF-i spordifilmide programm

Eesti Olümpiakomitee jätkab eelmisel aastal alanud koostööd Pimedate Ööde Filmifestivaliga ning tänavu linastub EOK spordifilmide programmis üksteist filmi.

Spordi seisukohast on tegemist väga tänuväärse koostööga, sest filmi kaudu on võimalik panna inimesi mõtlema ka sügavamates kategooriates kui ainult “võit või kaotus”, “tarvitas dopingut või ei tarvitanud”. Spordis on palju teemasid, mis vajavad delikaatsemat ja põhjalikumat käsitlust.

Lihtne on hukka mõista, raske on mõista. Ka spordi puhul tundub see paljudes olukordades kehtivat. Film annab meile võimaluse püüda otsida põhjusi ja motiive, et miks inimene käitus just nii, nagu ta käitus. Mis vägi kisub inimesi ohtlikelt lumistelt nõlvadelt kahe kitsa lauajupi peal alla laskma? Kui kõik teavad, et motoringrada on vaat et kõige ohtlikum spordiala üldse, siis mis on see, mis paneb inimest ikka ja jälle sadulasse istuma, isegi kui ta teab, et see sõit võib jääda viimaseks? Isegi, kui ta on väga lähedalt näinud, millised võivad olla tagajärjed? Need on ühed küsimustest, millele spordifilmide programmi valitud filmid püüavad anda vastuse.

PÖFF toimub 14.–30. novembril. Lisaks Tallinnale linastuvad filmid veel Tartus, Pärnus, Narvas ja Jõhvis. Festivali programm avalikustatakse 7. novembril. Samast päevast alates on võimalik osta PÖFFi pileteid ja passe eelmüügist PÖFFi info- ja piletikeskustest Tallinnas Solarise keskuses ja Coca-Cola Plazas ning Tartu Kaubamajas, samuti kõikidest Piletilevi müügikohtadest üle Eesti ja Piletilevi internetikeskkonnast. Festivali ajal müüakse pileteid kõikides linastuskohtades. Piletihindade kohta saab täpsemat infot PÖFFi kodulehelt.

PÖFFi põhiprogrammis linastuvad spordifilmid (filmi nimel klõpsates näeb kodulehte või IMDb-d):

Istanbul United (Saksamaa, Tšehhi, Türgi 2014, režissöörid Olli Waldhauer ja Farid Eslam)
Filmi keskmes on kolme Istanbuli jalgpalliklubi – Galatasaray, Fenerbahce ja Besiktas – fännid, kes on väljaku ääres teineteise vihavaenlased ning vägivaldsed kokkupõrked nende vahel on pigem reegel kui erand. Ent siis juhtub midagi täiesti uskumatut. 2013. aastal Istanbulis Gezi pargi lammutamise vastasest rahumeelsest aktsioonist kasvas politsei vägivaldse sekkumise tõttu välja protestiliikumine peaminister Recep Tayyip Erdoğani juhitud valituse vastu. See ühendab kolme erineva klubi poolehoidjaid ning külg külje kõrval asuvad nad võitlusesse, kasutades oma kogemusi politseiga kokkupõrgetest, et aidata protesteerijaid.

Fair Play (Tšehhi, Slovakkia, Saksamaa 2014, režissöör Andrea Sedlácková)
Noore sportlase võitlusest jääda puhtaks sportlaseks 1980. aastate Tšehhoslovakkias. Noor ja andekas sprinter Anna valitakse olümpiamängude ettevalmistusse. Ettevalmistuse üheks osaks on salajane meditsiiniline programm. Neiu tulemused aina paranevad, ent kui ta treeningul kokku kukub, saab ta teada, et meditsiiniline programm tähendas anaboolseid steroide. Ta otsustab jätkata ilma steroidideta, kuid tema ema, kes näeb tütre edus spordiareenil ainsat võimalust tütrel raudse eesriide tagant välja pääseda, hakkab muretsema. Kui Anna sisevõistlusel viimaseks jääb, võtab ta ema treeneriga ühendust ning üheskoos otsustatakse, et Annale tuleb steroide anda tema teadmata.

Võiduvärav (Next Goal Wins, Suurbritannia 2014, režisöörid Mike Brett ja Steve Jamison)
2001. aastal kaotab Vaikses ookeanis asuva väikeriigi Ameerika Samoa jalgpallimeeskond Austraaliale rekordilise skooriga 0:31. Kümme aastat hiljem on see riik endiselt FIFA edetabeli tagumises pooles, lüües seitsmeteistkümne aasta jooksul vaid kaks väravat. Rääkimata sellest, et nad on olnud sunnitud igas mängus vastase paremust tunnistama. Siiski unistavad nad pääsust Brasiilia MM-i finaalturniirile. Meeskonda tuuakse juhendama hollandlane Thomas Rongen. Saarele jõudes on ta vastamisi meeskonnaga, kelle pooled mängijad on piisavalt vormis, et 90 minutit väljakul vastu pidada. Meeskonnaga, kelle väravavaht on siiani emotsionaalselt halvatud 0:31 kaotusest. Meeskonnaga, kelle üks liige on Fa’afafine ehk kolmanda sooline – sündinud mehena, kuid kasvatatud naisena. Ning tagatipuks on Ameerika sõjavägi meeskonna parima mängija 6000 miili kaugusele teenistusse kutsunud. Selles segaduses on Rongenil kuu aega, et meeskond MM-valikmängudeks ette valmistada.

Road (Suurbritannia, Iirimaa 2014, režissöörid Michel Hewitt ja Dermot Lavery)
Mootorratta ringrajasõit on üks ohtlikumaid mootorispordialasid maailmas. Iirimaa ja Isle of Man on ühed vähesed kohad, kus see spordiala veel elujõus on. Põhja-Iirimaalt pärit vennad on ringrajasõite üle kolmekümne aasta valitsenud. Ühe perekonna kaht põlvkonda ühendab edu. Ja ühendab ka tragöödia.

Foxcatcher (2014 Ameerika Ühendriigid, režissöör Bennet Miller)
Lugu maadluse olümpiavõitjast Mark Schultzist ja sellest kuidas skisofreeniat põdev John du Pont tapab tema venna, olümpiavõitja Dave Scultzi. John du Pont on kuulsa suguvõsa järeltulija, multimiljonärist filantroop, kes toetas Ameerika maadluskoondist, aga ta rajas ka näiteks Delaware’i loodusmuusuemi ja toetas Villanova Ülikooli. Film on nime saanud du Ponti farmi järgi, kuhu ta oli ka maadluskompleksi rajanud ja kus kas Dave Scultz oma perega elas.
Film kandideeris Cannes’i filmifestivali Kuldse Palmioksa auhinnale ja kus režissöör Bennet Miller pälvis filmi eest parima režissööri auhinna.

Punaarmee (Red Army, Ameerika Ühendriigi, Venemaa, režisöör Gabe Polsky)
„Punaarmee“ jutustab kapten Slava Fetisovi silme läbi NSVL-i ühest edukamast jäähoki põlvkonnast ning kuidas NSVL-i rahvuskangelasest saab poliitiline vaenlane.

Noortefilmide programmis JustFilm linastuvad:

Zombie – The Resurrection of Tim Zom (rula)
Dokumentaalfilm keerulise iseloomuga Hollandi rulatajast, kelle elu päästis rulasõit.

The Art Of Flight (3D lumelaud)
3D-versioon 2011. aastal linastunud dokumentaalfilmist viib vaataja lumelauduri Travis Rice jälgedele kaunitel lumistel nõlvadel, näidates lumelaudurite adrenaliinirohket, ent ka ohtlikku eluviisi.

On Any Sunday (motokross)
1971. aastal valiminud Bruce Browni dokumentaalfilmi uus vaatus tema poja Dana Browni silme läbi. Motokultuurist ja -spordist.

Days of My Youth (lumelaud)
Üks aasta oodatuim lumelauafilm, mis avab lumelaudurite filosoofiat ja elustiili.

All this Mayhem (rula)
Dokumentaalfilm kahe venna tõusust rulamaailma tippu ja rulamaailma tumedamast poolest, kus koha haaravad narkootikumid ja alkohol.

Allikas: EOK infokiri 2014