Uudised

Kuidas sünnivad uued võistlused?

Täna tutvustame sellel nädalavahetusel toimuvat ainulaadset judovõistlust Classic Judo Cup ning selle noort peakorraldajat Andre Seppat. 22-aastane Andre teenib hetkel aega kaitseväe spordirühmas Side- ja staabipataljonis. Septembris kaitseväeteenistust alustanud Tartu judoka oli esimest nädalavahetust kaitseväest „väljas“  oktoobri keskel kui võttis Tartus osa Tudengite EMV-test. Andrel õnnestus tulla teist korda Eesti Üliõpilaste Meistriks (esimest korda 2012.a) ning pärast võistlust Eesti Judoliidule paar sõna kaitseväe spordirühmast ning Classic Judo Cup-st rääkida.

Judoliit: Kuidas kaitseväes sporditegemisega lood on?

Andre: Esimesed nädalad kaitseväes on mõjunud väga rutiinselt, füüsiliselt veel kurnav ei ole, aga kõik uued asjad vajavad ikka harjumist. Ka rännakud ja metsalaagrid on veel ees ootamas. Kaitsevägi võimaldab spordirühma sportlastel hommikuti jõusaalis käia ning õhtuti judotrennidest osa võtta. Mina käin kolm korda nädalas Aleksei Budõlini käe alla treenimas.

Judoliit: Kuidas on lood toitumise ja kui palju on kaal muutunud?

Andre: Söök on üllatavalt hea ning alati on võimalus lisaportsu juurde küsida. Kaal seni väga palju kõikunud pole, kuid kaitseväe algusest pole nii palju aega möödas.

Judoliit: Kuidas jõuad veel kaitseväe kõrvalt Classic Judo Cup-i korraldada ja kuidas see idee teoks sai?

Andre: Võistluse korralduse idee tuli eelmise aasta suvel laagris kui hakkasime teiste judokatega arutama, et vanade reeglitega võistlus võiks huvitav olla. Keegi teine seda ideed ellu viima ei asunud ning tuli see ise ette võtta. Tegemist oli suure väljakutsega, sest mul polnud kogemust iseseisvalt võistluse korraldamisega, projektide kirjutamisega, rahastuse leidmisega jne. Esimene Classic Judo Cup sai aga edukalt teoks ning leidis aset 2014.a 1. novembril ning osa võttis 50 võistlejat.

Judoliit: Mida oled õppinud eelmise aasta võistlused ja missugused on selle aasta plaanid?

Andre Seppa: Eelmise aasta korraldus läks üllatavalt sujuvalt, kuid see aasta on abilisi veelgi rohkem, kuna kaitseväes on raske igapäevaselt ise asju organiseerida. Eelkõige on sellel aastal plaanis võistlejate arvu suurendada, kuid soovin näha mati peal ka eesti „vanasid tegijaid“. Seetõttu pole seni naaberriike ja nende koondislasi osalema kutsunud. Suurimaks eesmärgiks aktiviseerida kõiki Eesti judokaid. Tore oleks näha tatami peal üheskoos nii vanema põlvkonna treenereid kui ka nende noori õpilasi. Tegemist pole tippude võistlusega ning oodatud on lisaks noortele ka kõik täiskasvanud harrastajad, kellele sobiks Classic Judo Cup ka elu esimeseks võistluseks. Lisaks tahaksime tutvustada noortele sportlastele judo ajalugu ning reegleid, millega suur osa vanema põlvkonna judokatest on üles kasvanud. Lisaks tatami peal toimuvale on oma roll ka tatamivälisel suhtlusel ning judokommuuni kooshoidmisel ja aktiviseerimisel.

Lisaks on sellel aastal auhinnad veel võimsamad. Eriauhinnad on ete nähtud võistluse parimale maasmaadlejale ning efektseimale maadlejale. Kõiki võitjaid pärjatakse karika ja särgiga ning esikolmik saab medali ja sportlikke auhindu.

Judoliit: Kas võtad ka ise võistlusest osa?

Andre Seppa: Kindlasti on kavas ka ise võistlusest osa võtta ja teistele eeskuju näidata. Loodetavasti antakse kaitseväest selleks võistluseks linnaluba, kuid isegi kui mingil põhjusel välja ei pääse, on mul väga head abilised, kes ka ilma minuta võistluse ellu viia suudavad.  Lisanduvalt sooviksin tänada kõiki ettevõtteid ja toetajaid, kes on võistluse korraldamisele õla alla pannud.

Ootame kõiki 31.oktoobril Tartusse Classic Judo Cupile.