Uudised

Mattias Kuusik Tokyo maailmameistrivõistlustel üheksas

Eelmise nädala seitsme päeva jooksul käis Jaapani pealinnas Tokyos toimunud judo maailmameistrivõistlustel tatamil 828 sportlast 143 riigist. Eesti koondise parimaks jäi Mattias Kuusiku 9. koht kehakaalus -90kg.

Kuusik oli loosi tahtel esimeses ringis vaba. Seejärel kohtus ta noore kirgiisi Erlan Sheroviga, kelle näol on tegemist eelmise aasta U21 Aasia meistriga. Sherov osutus tartlase jaoks ebamugavaks vastaseks ning väga raskes matšis kogus Kuusik juba esimese 2 minuti jooksul 2 karistust. Järgnev eksimus oleks tähendanud kaotust. Ometi suutis Kuusik ennast koguda ning keerulises olukorras vajalike rünnakutega hakkama saada. Vastane näitas oma kogenematust, üritades matši taktikaliselt väga kinniseks teha ning kohtunikult Kuusikule viimast karistust välja meelitada. See aitas Kuusikul aga initsiatiivi enda kätte saada ning seda eelmise aasta U23 Euroopa meister enam käest ei andnud. Võit vormistati lisaajal ning Kuusik oli edasi.

Kolmandas ringis tuli vastaseks selle aasta Tel Avivi Grand Prix’ hõbemedalivõitja Nicolas Mungai Itaaliast. Just tema oli selle aasta Euroopa meistrivõistlustel Kuusiku konkurentsist kukutanud. Seekord näitas Kuusik aga teistsugust võitlust ning asus juba matši algul vastast kõvasti survestama. Eelmisest kaotusest olid tehtud omad järeldused ning Kuusik suutis vastase tugevaid külgi hea taktikalise maadlusega ohjata. Lisaajal õnnestus Kuusikul lõpuks matš enda kasuks pöörata.

Kaheksandikfinaalis kohtus Kuusik ungarlasest endise MM-hõbeda Krisztian Tothiga. Väga kogenud ungarlase vastu osutus Kuusikul heade rünnakute leidmine keeruliseks. Toth domineeris haardemaadlust ja suutis ligi kolmeminutilise maadluse järel Kuusiku ebaõnnestunud rünnakuürituse ära kasutada ning eestlast ipponi vääriliselt heita. Kuusik üritas teha kõik, et selili kukkumist vältida ning tema võitlejahing sai hetkeks võimust juba lapsena õpitud korrektse kukkumistehnika üle. Ungarlase heide oli aga liiga võimas ning Kuusikul tuleb nüüd hakata küünarliigest ravima.

Medali eest võitlemiseks peab judo võistlussüsteemis jõudma vähemalt veerandfinaali. Kuusikule tähendas kaotus ungarlasele, et tema võistlus oma karjääri teistel maailmameistrivõistlustel oli lõppenud igati auväärse 9. kohaga.

Koondise liider Grigori Minaškin alistas küll kehakaalus -100kg esimeses ringis kiire ipponiga Hiina sportlase Erihemubatu, kuid pidi juba järgmises ringis loosi tahtel kokku minema maailma esinumbri Varlam Lipartelianiga Gruusiast. Minaškin osutas Rio olümpiahõbedale korralikku vastupanu ning oli paaril korral väga lähedal grusiini heitmisele. Ometi suutis Liparteliani Minaškini survele vastu pidada ning matši lisaajal enda kasuks kallutada. Sellega oli Minaškini võistlus kahjuks lõppenud.

Klen Kristofer Kaljulaid, kes võistles kehakaalus -90kg, alistas oma esimeses kohtumises võimsa ipponiga Peruu sportlase Yuta Galarreta Villari ning läks seejärel kokku 2015. aasta maailmameistri ja Rio olümpiapronksi Gwak Donghaniga Koreast. Kaljulaid tituleeritud vastasele aukartust ei näidanud ning ründas julgelt. Gwak oli kogu matši vältel eestlase tugevate rünnakute takistamisega suurtes raskustes. Kui maadeldud oli veidi üle 2 minuti, oli kohtunik Korea sportlast juba kahel korral karistanud. Järgnev karistus oleks tähendanud eestlase võitu. Kaljulaid ei soovinud asja aga juhuse hooleks jätta ning jätkas meeleheitlikut ründamist. Kui lisaajast oli maadeldud ligi minut näis Gwak murdumise äärel– näis vaid aja küsimus, kunas mõni Kaljulaidi rünnakutest vilja kannab või kohtunikud korealast viimast korda karistavad. Siis aga näitas Gwak oma klassi ja heitis suurepärase heitega Kaljulaidi selili– ippon. Eestlase jaoks ülimalt mõru võistluse lõpp.

Kristjan Tõniste ja Oscar Pertelson sel MMil võiduarvet avada ei suutnud.

Judokoondist võttis enne MMi vastu ja võõrustas Jaapanis Saku linn, kes on eestlaste võõrustajaks ka järgmise aasta Tokyo Olümpiamängudel. Judokad tänavad Saku linna ja sealseid elanikke vägeva toetuse eest.