Uudised

IJF ja EJU kongressid

IJF ja EJU kongressi 2015 kokkuvõtted 

IJF kongress toimus Astanas 21.08.2015.

Kinnitati Rio de Janeiro 2013 IJF kongressi kokkuvõte

Kuulasime ära IJF Presidendi (M.Vizer), peasekretäri (Mr. Rouge) , finantsjuhi (Mr. Al-Tamimi) hetke olukorra aruanded ning audiitori hinnagu 2014 aastale.Valiti uueks ametiajaks IJF peasekretär (Mr Rouge) ja finantsjuht (Mr Al-Tamimi)

Kuulasime ära spordidirektori (Mr. Barta), kohtunike kogu (Mr Barcos, Mr. Snijders), haridus ja arendusdirektori aruanded (Mr. Meridija)

Seejärel esitlesid möödunud aastat ning ettepanekuid kontinentide alaliitude presidendid:

  • Aafrika Judoliit (Mr Palenfo)
  • Aasia Judoliit (Mr Al-Anzi)
  • Euroopa Judoliit (Mr Soloveychik)
  • Okeaania Judoliit (Mr. Lennie Niit – kes on Hiiumaalt pärit (tema isa Leonardo Niit), elab Tongas, kolis 30 aastat tagasi. On ise ettevõtja ning laevakapten – tegeleb kalaäriga, lapsed õpivad hetkel Rootsis)
  • Pan-Ameerika Judoliit (Mr. Wanderley)

Võeti vastu põhikirja muudatused (kõik olemas ka saadetud Astana kongressi failides) Sealhulgas ka on nüüd presidendil õigus määrata 1-5 täitevkomitee liiget (Executive committee).

 Kokkuvõtteks järgnevad tähelepanekud:

IJF töötab edasi suunas – Judo kui eluviis ning eetilise alustaladega spordi arendamine ja populariseerimine maailmas, eesmärk on lisada judo algõpe koolidesse ning erinevate riigiasutuste ettevalmistusse.

Võistlusspordis on arengusuund sama mis muudatused 2014 kohtunike kogu otsustas – judo liigub selles suunas, et võidud saavutatakse tehniliste heidete tulemusena, ning järjest vähem hoiatuste ning väärate haarete/võtete kasutamisega. Ehk võitma peab tehniliselt osavam sportlane. 2014 aastal peeti IJF organiseeritud üritustel 6780 matši millest ca 80 % võideti tehniliste hinnetega, 16 % hoiatustega, 5 % hansokumake või 4*shidoga, 0,5% (haarete eest). 3% matšidest võideti Golden Score ajal.

IJF korraldas 2014 aastal ka 21 tehnikaseminari koos IJF expertidega, 3 kata seminari, 19 treenerite stipendiumi anti välja, väljastati 5 infrastruktuuri toetust.

Nii IJF kui ka kõikide kontinentide alaliitude ettekannetes kõlas läbi sotsiaalmeedia ning muu interaktiivse (Interneti TV) suhtluse osakaal ja tähtsus judo populariseerimises. IJF ilt on võimalik saada tuge ja materjale judo arendamiseks, see oleks meile mõttekoht – neil on kõik olemas mis vaja – peame ainult küsima.

EJU kongress toimus Astanas 22.08.2015

Kongressi raames:

Kinnitati 2014 Zagrebi EJU kongressi kokkuvõte. Kinnitati täitevkomitee aruanded (president (Mr Soloveychik), peasekretäri (Mr. Galea), finantsjuhi (Mr. Toth). Kuulasime ära turundusdirektori (Mr. Kutschera), spordidirektori (Mr. Vachun), kohtunike kogu (Mr. Snijders), haridus ja arendusdirektori aruanded (Mr. Capelletti).

EJU liikmeks võeti vastu Kosovo, seega 51 EJU liige.

 Kokkuvõtteks järgnevad tähelepanekud:

EJU toonitas viie põhipunkti arendamist:

  • Minu esimene Judo vöö – My First Judo Belt – judo populariseerimine koolides (kukkumised – ukemi ja judo moraalsed väärtused ning nende tutvustamine – judo on eetiline sport)
  • Arenda oma klubi – Improve your club – eesmärk on täiendada ja arendada treenerite taset kes lastega töötavad
  • Olümpia treenimis keskused ja laagrid – OTC – going for gold – profijudokatele, toetatakse erinevaid alaliite, et saaksime saata oma sportlasi laagritesse kus palju heal tasemel judokaid
  • Euroopa judoklubide meistrivõislused – Club Championships (‘Golden League’ and European Club Championships) – meeskonnavaimu arendamiseks ning judo populariseerimiseks
  • Judo Festival – 2016 aastal Horvaatias Porecis – kõikidele, lapsed, veteranid, kohtunikud, profid

Jällegi oli väga oluline sotsiaalmeedia ja muu Interaktiivse meedia kasutamine judo tutvustamises ning populariseerimises, intervjuud, võistluste trailerid, sportlaste tutvustamine jne.

Sander Maripuu, EJL juhatuse liige

 

Aavo Põhjala omapoolsed täiendused:

  1. IJF teeb tihedat koostööd IBSA-ga, kes on siis vaegnägejatega tegelev rahvusvaheline organisatsioon. 2014.a. sõlmisid IJF ja IBSA koostöökokkuleppe. Korraldatakse erineval tasemel võistlusi, kaasa arvatud Paraolümpia kavas. On välja töötatud vaegnägijatele mõeldud võistlusmäärused ja tegutseb vastava väljaõppe saanud kohtunike kogu.
  1. Valiti 4 uut IJF täitevkomitee liiget, kellest kaks on üle pika aja Jaapanist (Mr. Uemura ja Mr. Jamasita)
  2. Sõltumatu rahvusvaheline audit andis IJF finantstegevusele positiivse hinnangu.
  3. IJF liikmeid on 189, kellest 125 olid esindatud kongressil
  4. EJU haridus-ja arendusdirektor Mr. Capelletti esinemisest tuli välja, et uuringute põhjal klubides harjutavetest inimestest 10% tegeleb saavutusspordiga ja 90% tegeleb lihtsalt seepärast, et judo talle meeldib. EJU otsib aktiivselt väljundeid nende 90% haaramiseks aktivsesse judoalasesse tegevusesse (Kata, veteranid, judo festival, näitused, seminarid jne).
  5. Meeldis hääletamissüsteem, mis hoidis oluliselt aega kokku. Nimelt esimesena küsiti, palju on vastu, siis erapooletuid ja kui neid ei olnud, või olid vähemuses, loeti otsus vastuvõetuks.
  6. Muudeti nii IJF kui EJU põhikirja ja olulisemaks muudatuseks oli see, et kõigepealt valitakse president ja valitud president esitab kongressile kinnitamisek oma meeskonna. Sarnane EJL põhikirjaga

Täiendavat informatsiooni kongresside kohta saab IJF ja EJU kodulehelt.

 

Aavo Põhjala, EJL president

Sander Maripuu, EJL juhatuse liige