Uudised

Euroopa Noorte Olümpiapäevad algavad 14.juulil

Euroopa Noorte Olümpiapäevad leiavad sellel aastal aset Hollandis, Utrechtis 14-21.juulil. ENOP-it peetakse ika 2 aasta tagant, eelmised leidsid aset 2011.a Türgis ning 2015.a omad toimuvad Gruusias. Rahvusvahelise Olümpiakomitee presidendi Jacques Rogge poolt algatud võistlusel võtavad osa 48 Euroopa riigi sportlased. Hollandisse oodatakse tuhandeid alla 18-aastaseid sportlasi üle kogu Euroopa, et võistelda üheksal olümpiaalal: kergejõustik, judo, ujumine, korvpall, võimlemine, tennis, käsipall, võrkpall ja jalgrattasport. Judo on programmi ainus kontaktspordiala ning matile oodatakse 300 judokat, kellest vähemalt pooled võistlesid ka Tallinnas kadettide Europa Meistrivõistlustel. Judo leiab aset 16-19. juulil Jaarbreusi spordihallis ning loosimine viiakse läbi juba 15.juuli õhtul.

14.juulil leiab aset Euroopa Noorte Olümpiapäevade avamistseremoonia, kus sarnaselt täiskasvanute olümpiamängudega on olümpialeek süüdatud Kreekas, läbi viidud tõrvikujooks ning olümpialeek põleb olümpiakülas eredalt terve võistluse ajal. Sarnaselt antakse noortele sportlastele edasi olümpiamängude väärtusi ning põhimõtteid. ENOP-i tunnuslause sellel aastal on Celebrate talent (“tähistame talenti”) ning maskotiks on nooruslik ja rõõmsameelne Youthie.

Esimene ENOP leidis aset 1991.a Brüsselis ning kahe aasta pärast Hollandis. Seega on 20 aasta möödudes  ENOP tagasi Hollandis ning nad on tõsiselt panustanud, et pakkuda spordi tulevikulootustele parimat võimalikku üritust.  Kogu võistluste info on leitav ametlikult kodulehelt ning võimalik on kuulata ka võistluste ametlikku laulu.  Võistluste direktoriks on Hollandi ujuja ja kolmekordne olümpiavõitja Pieter van den Hoogenband, kes on ise samuti kunagine noorte olümpiapäevade kuldmedali võitja. 

Eesti delegatsioonist sõidab Hollandisse 5 poissi ja 1 tüdruk: Mattias Kuusik on kindel esinumber, kes ootab lisa oma kadettide EM-i pronksmedalile. Lisaks võistlevad veel Artur Kikas, Karl-Ernst Saal, Jevgeni Kuznetsov, Tanel Karro ning tüdrukutest Kaisa Kuusksalu. Judo delegatsiooni liidriks on Eesti Judoliidu peasekretär Toni Meijel ning treenerina sõidab kaasa EJL kadettide ja juuniorite peatreener Vladimir Grill.

Suur tänu Eesti Olümpiakomiteele, kes on aidanud võistlustele 41 sportlast viiel spordialal ning oleme väga õnnelikud, et judo on nende viie spordiala hulgas. „Euroopa noorte olümpiafestivalidel on väärikas koht rahvusvahelises olümpialiikumises, millel osalemine on andnud vajalikke kogemusi paljudele meie tänastele tippsportlasetele. Loodan, et iga Eesti sportlane suudab just eeloleval olümpiafestivalil endast maksimumi anda, olgu selleks siis medal, isiklik tippmark või hooaja parim resultaat,“ ütles EOK president Neinar Seli. Täpsem nimekiri Eesti võistlejatest EOK kodulehelt.

DEF-EYOF-Mascotte_V8_vk