Uudised

Eesti judoka võitis Euroopa karikaetapil medali

Fotod: Gabi Juan.EJU

Eesti judoka võitis Euroopa karikaetapil medali

Eesti noorte judokoondis oli nädalavahetusel võistlemas Hispaanias Fuengirolas, kus toimus U18 Euroopa karikaetapp. Tegemist oli selle hooaja teise eurotuuri võistlusega, kust võtsid osa 19 riigi sportlased kolmelt eri mandrilt. Kokku astus kahel päeval tatamile 448 võistlejat.

Meie noored näitasid väga head maadlust ja suudavad järjest paremini Euroopa suurriikide koondislastele vastu saada. Kõige säravama tulemusega sai hakkama hiiglasekasvu nooruke Marek Adrian Mäsak(Aitado), kes võitis kehakaalus +90kg pronksmedali. Mäsak kohtus loosi tahtel esimeses ringis tugeva prantslasega, kellele osutas südikat vastupanu, kuid seekord jäi kogenum vastane peale. Prantslane tuli hiljem ka kehakaalu võitjaks. Mäsak ei lasknud ennast aga heidutada ning alistas 3 järgmist vastast vägevate ipponitega ja tõusis oma Euroopa karikasarja debüüdil kohe poodiumile! Oma võistluse võttis Mäsak kokku järgmiselt: „See võistlus oli minu jaoks täielikult uus tase, olen pronksi üle uhke. Loomulikult jäi pisut kripeldama, et kaotasin esimese matši, kuid pean tunnistama, et vastane oli hea maadleja. Pronksile maadlema minnes ütlesin endale, et ilma pronksita ma siit ei lahku. Olen väga tänulik oma treener Glen Viksile, tänu kellele on mul täna see pronksmedal. Suureks motivaatoriks oli meie Eesti judo pere toetus tribüünide pealt, mis oli metsik!“

Pronksimatši maadles ennast välja ka teine Eesti raskekaallane Emma-Melis Aktas(Olümpiko). Kehakaalus +70kg alistas Aktas esimeses kohtumises Prantsusmaa esindaja. Veerandfinaalis tuli enda poolt domineeritud matšis vastu võtta valus kaotas. Lohutusringides alistas Aktas kindlate ipponitega Tšehhi ja Hispaania sportlased, kuid pidi medalimatšis lisaajal tunnistama teise tšehhitari paremust. Tasuks 5. koht ja väärt punktid maailmareitingusse.

Koondise esinumber Saad Dikajev(Audentes) näitas kehakaalus -73kg tavapäraselt vaatemängulist judot. Kohalik sportlane alistus esimeses maadluses mängleva kergusega. Veerandfinaalis oli väga tasavägine kohtumine Poola sportlasega. Nii Dikajev kui poolakas suutsid üksteist waza-ari vääriliselt heita, maadlus läks lisaajale. Seal saavutas seekord edu vastane. Dikajev pudenes lohutusringi, kus alistas Portugali ja Prantsusmaa sportlased. Pääsu peale medalimatši tuli vastaseks järgmine prantslane. Dikajev asus taas ilusa heitega matši juhtima, kuid lasi läbi jämeda eksimuse maasmaadluses ning oli sunnitud vastase kägistusvõttele alistuma. Dikajevile igati tubli 7. koht, kuid arvestades seda, et ta juhtis oma maadlustes kahe hilisema medalivõitja vastu, siis võib temalt edaspidi veelgi kirkamaid tulemusi oodata.

Esikümnesse suutsid end maadelda veel Gayane Pogosyan(7. koht +70kg), Karl Markus Saar(9. koht -73kg) ja Henrietta Lippus(9. koht -63kg). Peatreener Egert Ehari sõnul oli tegemist väga eduka võistlusega: „Hooaja alguse kohta oli näha väga paljulubavat maadlust. Nii mõnelgi sportlasel jäi otsustavatest matšivõitudest väga vähe puudu. Teeme tööd kodus ja välismaal ja loodame hooaja edenedes hakata ka väga tasavägiseid matše enda kasuks pöörama.“ Järgmise suure proovikivina on noortel judokatel plaanis aprilli alguses Tšehhis toimuv Euroopa karikaetapp.

Võistluse tulemused: https://live.ijf.org/cont_cup_cad_esp2023/overview



Lisaks edukatele noortele võistlesid täiskasvanute koondislased Tel Avivi Grand Slamil. Medalirõõmu sel korral küll ei tulnud, kuid väärtuslikke Olümpiapunkte sai kogutud ja Oscar Pertelson -66kg, Klen-Kristofer Kaljulaid -90kg ja Grigori Minaškin -100kg saavutasid turniiril 9. koha.

Pertelson alistas esimeses ringis lisajal Küprose judoka Georgios Balarijshvili, kuid kaotas järgmise kohtumise Tal Flickerile (Iisrael). 
Grigori Minaškin -100kg võitis oma esimese kohtumise sakslase Falk Peterzilka vastu võimsa ipponiga, mis pani saali ahhetama. Järgmine kohtumine Peter Paltchiku (ISR) vastu läks lisaajale, kuid sel korral sai võidu koduväljakueelisega Paltchik. 
Klen-Kristofer Kaljulaid -90kg võitis esimeses kohtumises Tokyo OM hõbemedalisti Eduard Trippelit (GER). Järgmine kohtumine Mongoolia judoka Altanbagana Gantulga vastu kulges väga tasavägiselt ja läks lisaajale. Paraku sooritas Gantulga lisaaja teisel minutil ipponi väärilise heite ning võitis kohtumise. 
Mattias Kuusik -90kg andis esimeses kohtumises Korea judoka Sungho Lee vastu kõva lahingu, kuid kaotas kohtumise lisaajal karistustega.

Võistluse tulemused: https://live.ijf.org/gs_isr2023/live_video