Uudised

Käesolev nädalavahetuse tõi Eesti judole EK-etappidelt 2 kulda ja hõbeda

Sel nädalavahetusel toimus Riias täiskasvanute EK-etapp, kus Mattias Kuusik -90kg võitis kuldmedali ja Sarajevos U21 EK-etapp, kus Jakob Vares -100kg võitis kuldmedali ja Kabriel Kirna +100kg hõbemedali.

Riia Euroopa Karikaetapil osales kahe päeva peale kokku 8 eestlast. Eesti judokoondislane Mattias Kuusik -90kg võitis juba teist aastat järjest võistluselt kuldmedali.

Kuusik oli turniiril esimese asetusega ning esimeses ringis vaba, teises kohtumises heitis Kuusik hollandlase Jelle de Bruin waza-ari väärilisele hindele ning läks kohtumist juhtima, 17 sekundit enne normaalaja lõppu andis kohtunik hollandlasele kolmanda ehk viimase karistuse, mis lõpetas hollandlase viimasedki lootused edasipääsuks ning Kuusik liikus edasi veerandfinaali.
Veerandfinaalis kohtus Kuusik rootslase Olle Mattssoniga. Terve kohtumise vältel näitas Kuusik kindlat ja kontrollivat maadlust heites rootslase esmalt ahhetama paneva heitega waza-arile ning seejärel oma põlvedelt lemmiktehnikaga ipponile.
Ka poolfinaalist ei leidnud Kuusik endale vastast. Ukrainlane Nikita Batii pidi leppima kindla kaotusega ja Kuusik liikus edasi finaali.
Finaalkohtumine Axel Heereni (NED) vastu algas mõlema sportlase poolt aktiivselt. Mõni sekund enne esimese minuti lõppu eksis Heeren aga reeglite vastu nii kõvasti, et kohtunikud otsustasid talle hansokumake anda. Sellega oli kohtumine lõpetatud ning Kuusikule teine Riia EK-etapi kuldmedal.

Mark Tširkin -60kg lõpetas Riia EK-etapi 5. kohaga. Tširkin oli esimeses ringis vaba ning pääses otse veerandfinaali, kus võitis Iisraeli judokat Osher Soyonov. Poolfinaalis kaotas Tširkin aga hilisemale hõbemedalistile Nazar Viskovile (UKR) ja langes lohutusringides pronksimatši, kus sel korral osutus paremaks Suurbritannia judoka Nordine Adrif.

Merit Tarkus -57kg võitis esimeses kohtumises kindla ipponiga Bethany Mccauelyt (IRL). Järgmise kohtumise soomlanna Pihla Matikaineni vastu aga Tarkus kaotas ning langes lohutusringidesse, kus võitis Julia Sommerit (AUT), kuid kaotas hilisemale pronksmedalistile Emma Nalbatile (NED). Merit Tarkusele EK-etapi 7. koht

Matheas Trilljärv -73kg võitis esimeses kohtumises rootslast Miljohn Maxlin, kuid kaotas järgmise matši hilisemale pronksmedalistile Oliver Short (GBR). Trilljäervele EK-etapi 9. koht.

Teised eestlased eelringidest edasi ei pääsenud.

Tulemused: https://live.ijf.org/cont_cup_sen_lat2023/overview

Samal ajal toimus Sarajevos juunioride EK-etapp

Jakob Vares -100kg pääses otse veerandfinaali, kus võitis Adnan Demirovici (BIH). Poolfinaali kohtumine serblase Stefan Simici vastu kujunes tasavägiseks, kus Vares jäi algselt waza-ariga kaotusseisu , kuid näitas enda head vormi ja enesekindlust ja lõpetas matši ipponiga, mis viis ta finaalkohtumisse.
Finaalis vastaseks Baymyrat Majanov Turkmenistanist. Vares kontrollis tervet kohtumist ja heitis Majanovi ka waza-ari väärilisele hindele. Kuna vastane oli aga passiivne, andsid kohtunikud talle lõpuks kolmanda karistuse, mis lõpetas matši enneaegselt ja Varesele kaela kuldne EK-etapi medal.

Kabriel Kirna +100kg võitis esimese kohtumise lisaajal Montenegro sportlast Stefan Kovinic. Poolfinaalis alistas Kirna eelmise aasta U18 vanuseklassi maailmameistri A Bessong Messe Kanadast.
Finaalkohtumises poolaka Grzegorz Teresinski vastu aga Kirna sel korral ei saanud ning kaotas kohtumise. Kirnale U21 EK-etapilt kaela hõbemedal.

Valeria Ušanova -70kg saavutas võistlusel 9. koha. Ušanova alistas esimeses ringis Dalal Odobasici (BIH) ja liikus edasi veerandfinaali, kus oli aga sel korral parem hilisem pronksmedalist Saya Middleton (AUS). Ušanova pääses küll edasi lohutusringi, kuid kaotas seal Una Micicile (BIH).

Võistluse tulemused: https://live.ijf.org/cont_cup_jun_bih2023/overview