Uudised

Emma-Melis Aktas võitis Teplice EK-etapil pronksmedali

Tšehhis Teplices toimus nädalavahetusel judo U18 Euroopa karikaetapp. Võistlushooaja ühel suuremal võistlusel oli kohal üle 900 sportlase Euroopast, Lõuna- ja Põhja-Ameerikast ja isegi Austraaliast. Eesti judo tõusev täht Emma-Melis Aktas tegi suurepärase võistluse ja tõusis pika võistluspäeva lõpuks poodiumile.

Kehakaalus +70kg võistlev Emma-Melis Aktase esimeseks vastaseks oli Sloveenia sportlane Maja Music. Aktas näitas kontrollivat maadlust, surus ilma erilisi riske võtmata vastase eksimustele ja võttis kindla taktikalise võidu. Teises ringis tuli vastaseks sakslane Malin Nieweiler, kelle Aktas alistas kindlalt kinnihoidmisega.

Veerandfinaali vastaseks oli Prantsusmaa sportlane Quessia Diankolela-Biniakounou, kellele Aktas pidi veebruaris Hispaanias toimunud EK-etapil pärast tasavägist heitlust alla vanduma. Seekord võttis Aktas magusa revanši. Prantslane üritas sama heidet, mis talle eelmisel korral edu tõi, kuid Aktas põikles sellest akrobaatiliselt mööda ja sai koheselt vastase kinnihoidmisesse. Vägev võit tagas pääsu poolfinaali.

Poolfinaalis tuli vastaseks turniiril esimese asetuse saanud Austria judoka Helene Schrattenholzer. Kuigi Aktas maadles hästi ja oli mitmel korral lähedal vastase heitmisele, põhjustas kiire ja liikuv vastane talle palju raskusi. Maadlus läks lisaajale ning mõlemal sportlasel oli kaks karistust, mis tähendas et iga järgnev karistus või hinne lõpetab maadluse. Paraku jäi üks Aktase rünnakuüritusi kesiseks ning viimane karistus andis seekord võidu austerlasele.

Aktas kukkus poolfinaali kaotusega otse pronksimatši. Seal tuli vastaseks Brasiilia sportlane Ana Soares. Väga agressiivse maadlusega vastane pani peale korraliku surve, kuid Aktas näitas suurepärast meelekindlust ja võitles keerulistest olukordadest välja väga head rünnakud, mis talle võidu kindlustasid. Hooaja esimene medal ühelt suurimalt turniirilt tegi meele heaks. Lisaks sai tehtud vigade parandus eelmisele etapile Hispaanias, kus Aktas napilt medalimatši kaotusega poodiumilt välja jäi. Maadluspilt paraneb iga võistlusega ning sihid on selgelt suvistel tiitlivõistlustel parima tulemuse tegemisel.

Emma-Melis Aktas kommenteeris ise oma võistlust järgnevalt: „Keskendusin selleks võistluseks teisiti kui varasematel võistlustel. Seadsin omale kindlad eesmärgid ja pidepunktid ning üritasin neile keskenduda. See polnud ehk tehniliselt kõige parem võistlus, aga tulin pingega toime kuni poolfinaalini. See kaotus jäi küll natuke kripeldama, aga usun, et olen õigel teel.“

Aktase järgmine Euroopa karikaetapp ootab ees maikuus Poolas Bielsko-Bialas. Hetkel tehakse kõvasti tööd võistlusjärgses laagris, kus saab võistlusele lisaks vääruslike sparringmatše maailmatasemel konkurentide vastu.

Teistest Eesti koondislastest oli Saad Dikajev kolme võiduga üheksas. Filipp Schcekotin saavutas 2 matšivõitu, Marek-Adrian Mäsak võitis ühe kohtumise.