Uudised

Olümpiko judokad löövad üle Euroopa laineid

Sel nädalavahetusel olid võistlustules nii Eesti U18 kui U21 koondiste liidrid. Jakob Vares ja Kabriel Kirna olid võistlustules Hispaanias toimunud U21 Euroopa karikaetapil ja Emma-Melis Aktas Poolas toimunud U18 Euroopa karikaetapil. Tartu Olümpiko klubi judokad hoiavad Eesti lippu endiselt kõrgel – Varesele hõbe, Kirnale ja Aktasele pronksid!

Oma esimesel hooajal U21 vanuseklassis võistlevad Jakob Vares ja Kabriel Kirna näitavad viimaste tulemustega, et on tõeliselt maailma tippu tõusnud! Noormehed on sel hooajal kõigil neljal osaletud EK-etapil jõudnud medalimatšideni ning Varesel on ette näidata kuld, hõbe ja pronks ning Kirnal kaks hõbedat ja pronks! Vägevad tulemused on noormehed tõstmas maailmareitingu top 10 piirimaile. Enne Hispaania turniiri punktide lisandumist, asusid Vares WRL 13. ja Kirna 17. positsioonil.

Jakob Vares(-100kg), kes tänu kõrgele reitingule oli Hispaania turniiril esimeses ringis vaba, kohtus oma esimeses kohtumises eelnevalt Prantsusmaa sportlase alistanud kasahhi Maksat Makhmadkhashamulyga. Varesel kauge maa judokaga probleeme ei tekkinud ning ilusa ipponiga liikus ta poolfinaali. Pääsuks finaali tuli meie mehel alistada hispaanlane Jorge Alvarez Rodriguez. Ka see õnnestus Varesel probleemideta. Finaalis vanema ja kogenuma Prantsusmaa esindaja Maxence Bordini vastu jäi aga Vares oma haarde saamisega hätta ning kuigi vastase pidevad rünnakud polnud piisavad, et Varesele suurt ohtu valmistada, olid need piisavad kolmeks shidoks, mis tähendasid vastase võitu.

Kabriel Kirna(+100kg), oli samuti tänu varasematele tulemustele esimeses ringis vaba. Teises ringis kohtus ta eelmise aasta U18 Euroopa meistrivõistluste hõbemedalisti Davit Kevlishviliga. Hispaania sportlasest täna Kirna ramm üle ei käinud ja meie raskekaallane pudenes lohutusringi pronksi eest heitlema. Seda tegi Kirna edukalt, alistades esmalt ipponiga teise hispaanlase Rodrigo Garcia Rojase ning medalimatšis küllalt ühepoolses kohtumises Kasahstani sportlase Zhakntilek Nurtilepuly.

Kohtla-Järve Spordiselts Kalev judoka Valeria Ušanova(-70kg) lõpetas võistluse ühe võidu ja kahe kaotusega 7. kohal.


Samal ajal toimus Poolas Bielsko-Bialas hooaja teine kõige suurem U18 Euroopa karikaetapp. Võistlemas oli üle 800 võistleja Euroopast, Aasiast ja Lõuna- ja Põhja-Ameerikast. Eesti judo raskekaalu tulevikulootus Emma-Melis Aktas jätkas oma säravat hooaega ja maadles ennast pika võistluspäeva lõpuks poodiumile.

Maailmareitingus enne seda võistlust 15. positsioonil asunud Aktas teenis sellega turniiriks viienda asetuse ja oli esimeses ringis vaba. Teises ringis kohtus Elvast pärit Aktas esimeses ringis kreeklase alistanud Poola sportlase Julia Trokaga. Kohe maadluse alguses sooritas Aktas waza-ari väärilise heite ning kontrollis ilma suuri riske võtmata edasist maadlust kuni lõpuni.

Veerandfinaalis tuli vastaseks maailmaretingu 6. positsioonil asuv Austria sportlane Helene Schrattenholzer. Samalt vastaselt tuli Aktasel vastu võtta kaotus aprillis Tšehhis toimunud Euroopa karikaetapil. Paraku osutus ka seekord austerlane tugevamaks. Lisaajale läinud maadluses karistati meie sportlast kolmandat korda shidoga ja kulla võimalused olid seega läbi.

Lohutusringis pronksmedalile maadeldes alistas Aktas esmalt ipponiga Ukraina sportlase Daria Dolia. Seejärel ootas sama saatus Ungari raskekaallast Veronika Odorit. Pronksikohtumises ei tulnud kahjuks poolfinaalis saadud vigastuse tõttu tatamile tšehh Kristyna Kaszperova, kelle vastu Aktasel sel hooajal ka varasemalt üks kindel võit kirjas.

Kaks järjestikkust medalikohta kahelt hooaja suurimalt turniirilt annavad lootust, et juunis toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel võib Aktaselt oodata head tulemust. Nüüd ootab ees võistlusjärgne laager, kus saab jõudu katsuda ka sel võistlusel finaali jõudnud prantslastega, kes hetkel seda kaalukategooriat valitsedes paiknevad maailmareitingu 1. ja 2. kohal. Juba järgmisel nädalavahetusel ootab Aktasel ees Portugali Euroopa karikaetapp ning pärast seda on sihid juba selgelt vaid suvistel tiitlivõistlustel.


Kui U18 tiitlivõistlused toimuvad suvel, siis U21 vanuses maadlevad Vares ja Kirna peavad oma praegust head vormi näitama sügisel. Kuigi noormeeste parimad tulemused olid enne hooaega plaanitud järgmisesse ja ülejärgmisesse hooaega, siis praeguse vägeva vormi pealt ei ole lootusetu juba ka sel hooajal tulemust teha. Suvel plaanivad Priit Bergi õpilased võimaluste piires laagerdada, kõvasti trenni teha ja hooaja teiseks pooleks taas vormikõvera tippu jõuda.

Fotod: Bartek Witkowski ja Gabi Juan/EJU