Uudised

Emma-Melis aktas võitis U18 EMl pronksmedali!

Pühapäeval lõppesid Portugalis Odivelases selle aasta judo U18 Euroopa meistrivõistlused. Eesti noortekoondis tegi suurepärase etteaste, näidates tugevust läbi kõikide kaalukategooriate. Lisaks viiendale ja kolmele seitsmendale kohale, mis oleksid juba tähistanud Eesti judo jaoks tugevat sooritust, tuli kogu võistluse krooniks laupäeval Eestile lõpuks ka kauaoodatud medal!

Neidude raskekaalus väga stabiilse hooaja teinud Emma-Melis Aktas läks võistlusele vastu maailmareitingu 13. numbrina. Kuna aga maailmareitingu tippu valitsevad Eurooplased, siis tähendas see Aktase jaoks turniiril vaid 6. asetust. See aitas tal saada loosi-tabelisse paigutuse ja vältida esimeses ringis koheselt teiste tippudega kohtumist.

Teises ringis alistas Aktas ilma liigseid riske võtmata Ungari sportlase Veronika Odori. See viis ta edasi veerandfinaali, kus vastaseks Austria neiu Helene Schrattenholzer, kes varasemalt sel hooajal Aktast kahel korral võitnud oli. Paraku ei olnud ka kolmas kord meie tulevikulootusele õnnelikum. Aktas alustas küll hästi ja võitis esimese haardemaadluse faasi, kuid järgnenud heiteüritus ebaõnnestus ja koheselt vastase poolt fikseeritud kinnihoidmisest enam väljapääsu ei olnud.

Maadluses pronksmedalile alistas Tartu Olümpiko sportlane esmalt kahe waza-ari väärilise heitega hispaanlanna Aitana Sala Cano. Seejärel tuli vastaseks tugev Itaalia sportlane, kellega Aktas varasemalt laagrites ja võistlustel kohtunud ei ole. Itaallanna taktika oli mitte anda meie sportlasele oma rünnakute ettevalmistamiseks aega ja pidevalt esimesena rünnata. Kuigi vastase rünnakud ei olnud väga ohtlikud, valmistas kõrge tempo Aktase jaoks probleeme. Itaallanna taktika töötas ja kohtunikud karistasid eestlast kahel korral passiivsuse eest. Kolmas karistus oleks tähendanud kohest kaotust. Aktas näitas tugevat meelekindlust ja ei heitnud raskes olukorras meelt. Normaalajal paaril viimasel sekundil pööras ta madala rünnaku järel vastase oskuslikult selili ja võttis kinnihoidmisega magusa võidu.

See tähendas, et Aktas oli taganud endale koha võistluste finaalblokis ja koha viie parema hulgas. Elva neiu ja tiitlivõistluste medali vahel seisis maailmareitingu number 8, poolakas Zuzanna Banaszewska. Poolaka ohtlikkusest räägib asjaolu, et poolfinaalis oli ta suutnud selle kaalu valitsejat ja maailma esinumbrit waza-ari vääriliselt heita. Samuti olid omavahelised kohtumised meie sportlasega 1-0 poolaka kasuks. Aktas näitas aga medalimatšis, miks kogu Eesti judo temalt tulevikus suuri tegusid loodab. Tugeva vastase vastu demonstreeris ta mitmekülgset rünnaku-arsenali, tugevat kaitset, küpset taktikalist maadlust ja näitas üles tõelist võitleja hinge. Taaskord surus vastane kõvasti ja Aktas oli kahe karistusega uuesti kaotuse äärel. Lisaajale läinud matši teise lisaminuti alguses sooritas Aktas ehk kogu oma selle hooaja võimsaima rünnaku ja heitis poolaka selili. Ippon! Emma-Melis Aktasele pronksmedal U18 Euroopa meistrivõistlustelt. Eesti judole esimene EM medal selles vanuseklassis üle kümne aasta.


Emma-Melis Aktas jäi mõistagi võistlusega igati rahule: „Läksin EM-ile suuremate ootustega kui pronks, aga mõistsin, et kulla saamiseks on vaja veel kõvasti trenni teha. Pronksikohtumise eel olin üsna ebakindel, kahtlesin kas suudan poolakat võita, kuid häälekad toetajad tribüünilt suutsid minus tekitada piisava enesekindluse, et see kohtumine võiduga lõpetada. Ma nii väga tahtsin võita ja nende toetus andis mulle jõudu juurde.“

Lisaks Aktasele tegi oma elu parima võistluse Kohtla-Järve judoka Mihhail Šur. Kehakaalus -60kg maadelnud Šur oli esimeses ringis loosi tahtel vaba. Teises ringis asus meie sportlane ilusa heitekombinatsiooni järel juhtima Portugali esindaja Carlos Costa vastu. Kodupubliku toetusel õnnestus Costal veidi enne maadluse lõppu seis viigistada ja maadlus lisaajale viia. Seal võttis Šur taas initsiatiivi enda kätte, heitis vastast oma lemmiktehnikaga ja liikus edasi järgmisesse ringi.

Kolmanda ringi vastaseks oli kaheksanda asetusega ja selle võistluse hilisem hõbemedalist Sebestyen Koller Ungarist, kellele meie sportlane seekord veel vastu ei saanud. Lohutusringi kohtumistes alistas Šur esmalt Kosovo sportlase Andi Reshitaj. Seejärel tuli vastaseks turniiril esimese asetusega Grusiini võistluse lõpetanud Taani sportlane Hector Conrad. Šur näitas suurepärast taktikalist maadlust, kontrollis haaret distantsilt, ründas õigetel hetkedel ning suutis lõpuks ka vastast waza-ari vääriliselt heita. Kuigi vastane võitles lõpus kõvasti, et seisu viigistada, püsis meie sportlane tugevana ja hoidis seisu lõpuni.

Pääsuks medalimatšile oli tarvis alistada veel üks vastane. Saksa sportlase Phillip Pesterewi vastu suutis Šur ennast taaskord ebamugavaks teha, ei andnud vastasele lihtsaid haardeid ja suutis taaskord oma lemmiktehnikat kasutades vastast hinde vääriliselt heita. Vastane ei suutnud kuni lõpuni Šuri kaitset lahti harutada ja meie sportlane oli taganud endale koha finaalblokis.

Pronksikohtumises võitles Šur küll kõvasti, kuid pidi maadluse lõpuks tunnistama Prantsusmaa sportlase Maxence Adriano paremust. Viies koht Euroopa meistrivõistlustelt on siiski Šuri jaoks pärast tõusude ja mõõnadega hooaega suurepärane tulemus.

Eesti koondise sisu näitas asjaolu, et medalist ei jäänud sugugi palju puudu ja 7 hulka tulid veel suisa 3 meie sportlast. Filipp Shchekotin(-55kg) alistades kindlalt Briti ja Ukraina sportlased, kuid pidi alla vanduma hilisematele medalistidele Serbiast ja Sloveeniast. Saad Dikajev(-73kg) alistas belglase ja briti, kaotas tasavägises kohtumises lisaajal grusiinile, alistas siis austerlase ning pidi lõpuks taaskord lisaajal väga pingelises kohtumises tunnistama Serbia sportlase nappi paremust. Gayane Pogosyan(+70kg) alistas ilusate heidetega rumeenlanna, kuid pidi tunnistama Prantsusmaa ja Tšehhi sportlaste paremust. Kõik kolm treenivad Tallinnas Audentese spordiklubis. Tallinna Aitado sportlane Marek-Adrian Mäsak(+90kg) oli oma tiitlivõistluste debüüdil väga tugevas konkurentsis ühe võiduga üheksas.

Eesti judo noortekoondise jaoks on tegemist üle mitmete aastate tiitlivõistlustelt parima tulemusega. Koondise peatreener Egert Ehari rõõmustab selle üle, et tegemist pole ühe või kahe sportlase sähvatustega, vaid kõikide kaalukategooriate sportlased näitavad paranevat maadlust ja lähenevad järjepanu taseme poolest Euroopa tippudele: „Oleme sel hooajal üritanud kogu koondisega kindla plaani järgi üheskoos tiitlivõistlusteks valmistuda. Koostöö erinevate klubide ja treenerite vahel on paranenud. Klubid ja lapsevanemad on leidnud vahendid, et saaksime osaleda tavapärasest rohkematel Euroopa karikaetappidel ja rahvusvahelistes laagrites, mis on arenguks ääretult olulised. Head tulemused tiitlivõistlustelt annavad märku sellest, et meil on töökaid sportlaseid ja häid treenereid, kes näevad vaeva selle nimel, et Eesti judo oleks lähitulevikus uuesti sellel tasemel, et Olümpiamängudel taas medalite eest heidelda.“

Fotod: Carlos Ferreira/EJU