Uudised

Eesti noorte judokate triumf – kaks kuldmedalit EK-etapilt

Hispaanias Fuengirolas nädalavahetusel toimunud judo U18 Euroopa karikaetapil sai koguni kahel korral Eesti hümni kuulda – kuldmedaliteni võitlesid ennast välja nii Emma-Melis Aktas kui ka Marek-Adrian Mäsak.

Kehakaalus +70kg maadlev Emma-Melis Aktas alistas oma esimeses kohtumises lennuka ipponiga Adela Achachera. Teises ringis alistus hõlpsalt Maeva Bonnot(FRA) ning poolfinaalis osava maastehnikaga Bleuene Heurteau(FRA).

Aktase finaalivastaseks tuli oodatult turniiril kõrgeima asetuse saanud valitsev Euroopa meister Leonie Minkada-Caquineau Prantsusmaalt. Aktas vastasele võimalust ei andnud ning vormistas taktikaliselt küpse maadlusega endale kindla võidu. Selle võiduga näitas Tartus Olümpiko spordiklubis treeniv Aktas, et tal on selge siht sel hooajal EM-pronks kuldmedali vastu vahetada!

Marek-Adrian Mäsak(+90kg) astus sel turniiril tatamile kõige kõrgema asetusega sportlasena. Tallinna Spordiakadeemia tulevikulootus näitas, et kõrge koht maailmareitingus pole tulnud juhuslikult. Mängleva kergusega alistus leedukas Nikolas Paleicikas. Edasi olid ka Mäsaku teel vaid Prantsusmaad esindavad vägilased. Azriel Dekenne Diffo alistus jõulise heite ja sellele järgnenud kinnihoidmise teel. Poolfinaalis Kevin Nzuzi Diasvi vastu asus Mäsak esmalt osava ohverdusheitega maadlust juhtima ning 6 sekundit enne maadluse lõppu pööras ka vastase meeleheitliku rünnakuürituse enda kasuks ja vormistas pääsu finaali ipponiga.

Finaalis üritas eestlaste pidu rikkuda Mäsakule juba varasemast tuttav Jean Pascal Bi Goly Da Costa. Sarnaselt eelmisel hooajal Coimbra etapi finaaliga jäi aga ka seekord peale Eesti vägilane. Mäsak heitis vastast waza-ari vääriliselt ning hoidis seisu lõpuni. Võistlused lõppesid kahe järjestikuse Eesti hümniga meie vägevate raskekaallaste auks.

Kahel päeval maadles turniiril 484 judokat 23st riigist. Kuna see oli ka Prantsusmaa U18 koondise valikvõistluseks, olid kohal kõik nende parimad sportlased. 5 kulla, 9 hõbeda ja 18 pronksiga olid nad ka ülekaalukalt medalitabeli esimesed – nagu valitsevalt judo tiimivõistluse olümpiavõitja-riigilt oodatagi. Kahe kulla kõrvale tõid Eestile 5. koha Kirill Komin(-81kg) ja 7. koha Gayane Pogosyan(+70kg). Kokkuvõttes andis see meile üldarvestuses vägeva 4. koha! Ettepoole jäid veel vaid korraldajad ning võimsa koondisega kohale tulnud suur judoriik Mongoolia.

Kogu koondis rassib veel mõned päevad võistlusjärgses treeninglaagris. Järgnevate kuude jooksul on plaanis mitmeid U18 Euroopa karikaetappe välismaal. Kodused huvilised saavad meie tulevikulootuseid näha juba 9. märtsil Tartus toimuvatel U21 Eesti meistrivõistlustel.

Pildid:EJU/Gabi Juan