Uudised

Kaljulaid ja Priilinn-Türk Antalya GS üheksandad!

Möödunud nädalavahetusel toimus Antalyas Grand Slam, kuhu tõi hoogne Olümpiapunktide kogumine kohale üle 600 judoka.

Eestlastest jõudsid kümne parima sekka koondislased Klen-Kristofer Kaljulaid ja Karl Tani Priilinn-Türk.

Kaljulaid -90kg alustas võistluspäeva kohtumisega Bakar Erashvili (GEO) vastu. Kohtumise algussekunditel sai grusiin karistada pükstest haaramise eest. Järgmiseks anti karistus aga blokeerimise eest Kaljulaidile. Edasi kulges kohtumine tasavägiselt ning mõlemad sportlased püüdsid leida oma võimalust matši võiduks. Kaljulaid pani aga poole kohtumise pealt tempo peale ning grusiin ei jõudnud sellega sammu pidada, teenides endale veel kaks karistust passiivsuse eest.
Kaljulaid liikus edasi järgmisse ringi, kus alistas hindega waza-ari Ikhvan Edilsultanovi (AIN).
Järgmine kohtumine hilisema turniiri võitja ning MM pronksmedalisti Sanshiro Murao (JPN) vastu kulges taktikaliselt mõlema judoka poolt. Kohtumine oli täis haardemaadlust ning ei puudunud ka ohtlikud üritused. Hinnetetabloo jäi sellel kohtumisel nulli, kuid matši võitjana väljus Murao ühe karistusega Kaljulaidi kolme karistuse vastu. Kaljulaid lõpetas Grand Slami kõrge 9. kohaga ning teenis juurde vajalikke punkte Olümpiareitingusse.

Käesolevast aastast täiskasvanute klassi siirdunud Karl Tani Priilinn-Türki jaoks oli võistluspäev eriti edukas, sest esmakordselt jõudis ta Grand Slam turniiril kõrgele 9. kohale.  
Priilinn-Türk kohtus esimeses ringis Furkan Guneriga (TUR). Koduväljakueelisega Guner ei suutnud siiski meie mehe vastu saada. Kohtumise alguses sai ta karistuse pükstest haaramise eest ning sellele järgnesid veel 2 karistust passiivse maadluse eest, mis tähendasid kohtumise võidukat lõppu meie mehele.
Teises ringis kohtus Priilinn-Türk Galymzhan Krikbayga (KAZ). Priilinn-Türk üllatas kohtumise 16. sekundil vastast perfektse põlvedelt heitega, kohtunik hindas heidet Ipponi vääriliseks ning hämmingus kasahhil tuli vastu võtta kibe kaotus.
Kolmas ring tõi vastaseks brasiillase Rafael Silva, kelle medalikapist leiab nii Olümpia kui Maailmameistrivõistluste medaleid. Priilinn-Türk näitas küpset ja taktikalist maadlust, millega kogenud Silva polnud arvestanud. Silva teenis esimese kahe minuti jooksul kaks karistust, ühe haarde lõhkumise eest ning teise passiivsuse eest. Kui matš oli käinud veidi üle kahe minuti õnnestus Silval heita Priilinn-Türk waza-ari väärilisele hindele ning võtta kinnihoidmine. Priilinn-Türkil õnnestus olukord stabiliseerida ja kinnihoidmisest välja tulla. Järgmise rünnakuga aga Priilinn-Türk nö „sukeldus“, mis on judos keelatud ja teenis sellega hansoku-make, mis tähendas võitu vastasele.

Oscar Pertelson -66kg võitis oma esimese kohtumise Juan Postigose (PER) vastu, kuid kaotas seejärel Gusman Kyrgyzbayevile (KAZ).
Viljar Lipard -66kg sel korral eelringidest edasi ei pääsenud.

Foto: Tamara Kulumbegashvili