Uudised

Kaks kulda, hõbe ja pronks – judojuuniorite suur saak Kaunase EK-etapilt!

Nädalavahetusel Kaunases toimunud juunioride Euroopa Karikaetapp tõi sportlasi kokku 11. riigist. Koguni seitse Eesti judokat jõudsid kahe päeva jooksul võistluste finaalblokki ehk medalimatšini ja neljal neist õnnestus naasta koju medal kaelas.

Pärast põlvevigastust rahvusvahelisel areenil comeback’i teinud tartlanna Anna Liisa Nurm näitas väga enesekindlat maadlust, alistades teel finaali koguni neli Suurbritannia esindajat ja sel hooajal EK-etappidelt juba kolm medalit võitnud poolatari. Finaalblokis võitis Nurm kindlalt Suurbritannia esindajat Charlotte Jenmani ja sai kaela EK-etapi kuldmedali.

Kuni 100 kilogrammi kaaluvate noormeeste seas ei andnud vastastele võimalust samuti Tartus treeniv Jakob Vares. Vares oli oma kaalukategooria üks suurimaid kuldmedali soosikuid, mida näitab 5. positsioon maailmareitingus ja esimene asetus võistlusel. Teel finaali alistas Vares poolaka Krzynowek’i ja leeduka Rapkevicius’e. Finaalis tuli vastaseks noorte Euroopa Meistrivõistluste pronksmedalist Maksims Bizans (LAT). Finaal oli väga tasavägine, kuid matši normaalaja viimasel sekundil üllatas Jakob oma vastast äkkrünnakuga ja viskas lätlase waza-ari väärilise heitega. Varesele eduka võistluspäeva tulemuseks selle hooaja teine EK-etapi kuldmedal.

Raskekaalus oli medalile maadlemas koguni kaks Eesti esindajat. Alles 16. aastane Marek Adrian Mäsak oli oma vormi testimas vanemate judokate konkurentsis, kus tõestas et ka nemad peaksid temaga arvestama. Esimeses ringis oli Mäsak parem leedukast Masteika’st. Järgmises kohtumises tuli vastu eelmisel aastal samalt turniirilt pronksi võitnud inglane Daniel Ede, kelle Mäsak mängleva kergusega alistas. Poolfinaalis Patrikas Taura (LTU) vastu säilitas Mäsak külma närvi ja kindlat maadlust ning heitis leeduka ippon’i vääriliselt selili liikudes edasi kulda jahtima. Finaalis tuli vastu kogenud ukrainlane Yaroslav Omelchenko. Mäsak juhtis matši kahe karistusega, kuid pool minutit enne normaalaja lõppu eksis vastase rünnakul ja ei jõudnud enam hinnet tagasi mängida. Noormele autasuks hõbemedal oma esimeselt Euroopa Karikaetapilt selles vanuseklassis.

Kabriel Kirna, kes alustas samas kaalukategoorias kõrgeima positsiooniga, alistas esimeses kohtumises ülikindlalt leeduka Stremauskase. Teises matšis kohtus Kirna sama ukrainlase Omelchenko’ga, kelle nahka läks Mäsaku kuldmedal. Matš oli väga tasavägine ja normaalaja lõpus oli ukrainlasel tablool kaks karistust Kirna ühe karistuse vastu. Mida rohkem matš edasi liikus, seda tempokamaks see muutus ja kumbki ei näidanud väsimuse märke. Igale vastase edukale rünnakule vastas Kirna omalt poolt vähemalt sama edukalt, kuid neljanda lisaminuti alguses suutis Ukraina esindaja üllatada ja heitis Kirna waza-arile. Pronksmedali matšis seisis ees Daniel Ede (GBR). Mõlemad mehed maadlesid visalt, kuid just Kirna oli see, kes viskas ilusa pühkimistehnikaga inglase selili ja sellega sai endale kaela pronksmedali.

Väga tubli maadlust näitasid ka alles esimesi samme selles vanuseklassis teinud Filipp Shchekotin (-60 kg), Gayane Pogosyan (-78 kg) ja Saad Dikajev (-73 kg). Alistades kolm vastast jõudis Filipp Shchekotin poolfinaali (üks neist on sama vanuseklassi Euroopa meister, kelle Shchekotin suutis alistada kõigest 12. sekundiga), kus tuli vastu võtta napp kaotus ukraina judoka käest ja seejärel ka väga napp ja valus kaotus pronksmedali eest Charlie Ayre (GBR) käest. Gayane Pogosyan on samuti alles kadettide vanuseklassis maadlev sportlane, kes kahe võidu ja kaotusega suutis jõuda pronksimatšini, kus pidi võtma vastu kaotuse Poola judoka Kuzma-Ebeli käest. Nelja võiduga pääses Saad Dikajev poolfinaali, kus tunnistas hiljem kehakaalu võitjaks kroonitud Said-Magomed Khalidovi (UKR) paremust. Kolmanda koha matšis Dikajev küll domineeris inglase Levy üle, kuid heidet sooritades märkasid kohtunikud, et Dikajev tegi ühe ohtliku liigutuse, mille tõttu anti Dikajevile hansoku-make ning võit läks inglasele. Kaks matšivõitu saavutasid Nikita Jolkin ja Ats Andreas Prangli (mõlemad -81 kg) ja Valeria Ušanova (-70 kg). Ühe matšivõidu saavutasid veel Peter Michael Clark (-60 kg), Edward Jakimov (-66), Christian-Marcus Kasesalu (-73 kg), Rasmus Talts (-81), Oliver Holtsmeier (-90 kg), Kadi Kivioja (-52 kg) ja Iti Talvet (-78 kg).

Tulemused: https://judotv.com/competitions/cont_cup_jun_ltu2024/overview