Uudised

Marek-Adrian Mäsak krooniti Euroopa meistriks!

Eesti judo kuldajastul mängisid vägevate tulemuste tegemisel olulist rolli suured mehed. Nüüd on sirgumas uus, ehk kõige suuremgi veel! Marek-Adrian Mäsak, juba kahemeetrine ja 130-kilone vägilane, tõusis Sofias toimunud U18 Euroopa meistrivõistlustel poodiumi kõrgeimale astmele ning krooniti Euroopa meistriks.

Sel hooajal kahel EK-etapil kulla võitnud ja isegi U21 vanuseklassis juba finaali jõudnud Mäsak on tõusnud U18 maailma edetabelis suisa teisele kohale. See andis Vladimir Stepanjani juhendamisel Tallinna Spordiakadeemias treenivale Mäsakule käesolevaks võistluseks esimese asetuse.

Kõrgeim asetus ei tähendanud aga kerget teed kullani. Esimeses kohtumises alistus küll probleemideta kreeklane Nikolaos Nikolaidis, kuid juba järgmises ringis tuli vastaseks eelmise aasta U23 EM hõbemedalist ja U18 Euroopa- ja maailmameister Nikita Yudanov Ukrainast. Mäsak tegi ülimalt küpse maadluse, vältis vigu ja suutis vastast korra waza-ari vääriliselt heita ning seejärel seisu suuremate probleemideta lõpuni hoida.

Poolfinaalis alistus kaheminutilise maadluse järel ipponiga Yauheni Morau (AIN). Finaal aseri Subhan Akhundovi vastu oli küll pingeline, kuid Mäsak suutis ühe vastase rünnaku edukalt enda kasuks pöörata ning kontrollis maadlust võiduka lõpuni. EM viimase võistluspäeva lõpetas üle saali kostuv Eesti hümn.

Judo TVle antud võistlusjärgses intervjuus rääkis Mäsak, et teda on sel hooajal kõvasti edasi aidanud osalemine rahvusvahelistes laagrites, milles maailma parimad judokad Pariisi Olümpiamängudeks ettevalmistusi teevad. „On olnud suur au treeningutel maadelda selliste judo legendidega nagu prantslane Teddy Riner(3 olümpiakulda, 10 maailmameistritiitlit) ja grusiin Guram Tushishvili(olümpiamedalist, maailmameister). Mul on tekkinud head suhted ka aseri raskekaallaste ja mitmete teistega ning kõik annavad siin-seal näpunäiteid kuidas maadluse käigus asju paremini teha.“

Judokoondis oli lähedal ka teiselegi medalile kui naiste raskekaalus jõudis raskete võitudega venelase ja prantslase üle poolfinaali eelmise aasta U18 EM pronksmedalist Emma-Melis Aktas. Kahjuks lõpetas seal eelmise aasta meistri vastu tehtud eksimus kullavõimalused ning eelnevad pikad matšid ei jätnud ka pronksimatšiks enam seekord piisavalt jõudu. Gayane Pogosyan(+70kg) ja Kirill Komin(-81kg) saavutasid kumbki ühe võiduga üheksandad kohad.

Eesti segavõistkond osales Sofia EMil ka võistkondlikult. Väga pingelises ja tasavägises kohtumises alistati esmalt 4-3 Ungari. Eesti võidud tõid Mäsak, Komin ja Aktas(2). Veerandfinaalis anti küll vägev lahing ja olid otsustavatele võitudele lähedal hiljem finaali jõudnud Türgi vastu, kuid lõpuks pidi väike Eesti leppima igati väärika 9. kohaga.

Augusti lõpus toimuvad selle vanuse maailmameistrivõistlused Peruus. Enne seda on värsket Euroopa meistrit Marek-Adrian Mäsakut võimalik näha 6.-7. juulil Tallinnas toimuval judo täiskasvanute vanuse maailmakarikaetapil.