Uudised

Eesti noored judokad võitsid Riia EK-l kulla ja 5 pronksi

Nädalavahetusel Riias toimunud U18 Euroopa karikaetapp oli meie sportlaste jaoks selle aasta kalendris viimane. Väga eduka võistlushooaja lõpetas kuldmedaliga sel hooajal ka juba sama vanuseklassi Euroopa meistriks kroonitud Marek-Adrian Mäsak. Lisaks toovad eestlased lõunanaabrite juurest tagasi veel suisa 5 pronksmedalit.

Esimesel võistluspäeval maadlesid kergemad noored judokad. Oma esimesed medalid EK-etapilt võtsid noorukesed Marija Lavrinjova ja Anna Azarumyan. Mõlemad jõudsid kehakaalus -44kg esmalt võitudega poolfinaali, pidid seal vastaste paremust tunnistama ja langesid pronksimatšidesse. Lavrinjova alistas seal waza-ari väärilise heitega soomlase, Azarumyani Poolast pärit vastane diskvalifitseeriti ohtliku võtte kasutamise eest.

Azarumyanide pere võis veel topelt rõõmu tunda, sest ka anna vend Artak võitis kehakaalus -60kg pronksmedali. Vaid hilisemale kullavõitjale õnnetul kombel kaotades alistas ta probleemideta Saksa, Läti, Norra, Inglismaa ja Poola judokad.

Artak Azarumyani kõrval võib järgmisel hooajal koondise liidritena figureerida Georg Sebastian Nõges. Tallinna Aitado sportlane näitas väga küpset maadlust ning teens oma elu teisel EK-etapil väga konkurentsitihedas kehakaalus -66kg nelja matšivõiduga pronksmedali.

Teisel võistluspäeval olid eestlaste lootused asetatud põhiliselt Marek-Adrian Mäsaku laiadele õlgadele. Valitsev raskekaalu Euroopa meister ja MMi hõbemedalist ei valmistanud pettumust, alistas kõik vastased ipponiga ja vormistas mängleva kergusega kullavõidu.

Mäsaku klubikaaslane Judoakadeemiast Gayane Pogosyan võistles esimest korda uues kehakaalus -70kg ja tõi võitis kohe esimesel katsel pronksmedali. Ka poolfinaal hilisema võitja vastu oli äärmiselt tasavägine ja pingeline, otsustavaks sai lisaajal Pogosyani tehtud väike viga.

Iti Talvet(+70kg) jõudis pronksimatši, kuid peab seekord Riiast medalita tagasi tulema. Jaan-Heinri Niller ja Getter Arukaevu jõudsid samuti seitsme parema hulka.

Head tulemused noorte judokate poolt annavad lootust, et ka järgnevatel aastatel on U18 vanuseklassist sirgumas väga potentsiaalikaid sportlaseid. Koolivaheaja nädalal treenivad meie noored judokaid Tallinnas Euroopa meistri ja MM-hõbemedalisti rootslane Tommy Maciase juhendamise all.

——
Fotod: Roberts Voskans(EJU)